Borgerhoutse kinderen maken film over geloofMoving Ground brengt deze zomer een nieuwe ClubMG naar Terloplein. Tussen 15 juli tot 26 juli laten ze er kinderen tussen 10 en 14 jaar samen een film over geloof maken. Die wordt voor de eerste keer getoond op 29 juli op Spoor Oost.

Affichebeeld (c) Eveline Kurylak
Vorige zomer organiseerde Moving Ground een eerste ClubMG op Terloplein en dat kreeg veel bekijks. Het project werd gewaardeerd met de Borgerhoutse cultuurprijs diversiteit 2018 en de Amateo Award 2019 voor dit project. Die laatste is een Europese prijs die wordt uitgereikt aan een project die met amateurkunsten een positieve impact hebben op de multiculturele gemeenschap. “We hebben die prijzen gewonnen omdat we een ontzettend boeiend en leerrijk kamp aanbieden waar kinderen uit heel uiteenlopende achtergronden zich bij elkaar thuis kunnen voelen. In ClubMG werken we aan creatief talent en tegelijk aan een houding waarin ze elkaar en zichzelf dieper leren kennen en versterken. Ook de langdurige impact die het had op de groep, speelde mee in die jurybeslissingen,” vertelt Evelyne Van Hecke, een van de twee initiatiefneemsters van het project.  

Dit jaar organiseert Moving Ground opnieuw een ClubMG op Terloplein. Samen met een ploeg aan experten en kunstenaars nemen ze het thema geloof onder de loep. “We hebben even over het thema getwijfeld. Velen hebben ons dit afgeraden omdat ze dachten dat we ons eraan zouden verbranden, maar dat was voor ons net een reden om het te doen. Als mensen schrik hebben om erover in dialoog te gaan, zit de polarisering al te ver,” zegt Roxette Chikua, de andere initiatiefneemster. “Moving Ground is net een vereniging van mensen met verschillende levensbeschouwingen, maar dat staat niks in de weg om samen te werken als mensen en elkaar te steunen op en naast de werkvloer. Wij hadden er genoeg vertrouwen in dat we hierover kunnen praten zonder in conflict te komen.”

De groep na de workshop met Esohe
De kinderen gingen op de eerste dag in gesprek met een islamtheoloog, een vrouwelijke dominee en een vrijzinnige humanist. Ze hadden het over geloof en mensenrechten met elkaar. “De algemene conclusie uit dat gesprek was dat onze ideologieën eigenlijk helemaal niet zo ver uit elkaar liggen en we op veel vlak op dezelfde lijn staan,"vertelt Roxette.  "We moesten ook erkennen dat in elke ideologie extreme stemmen te vinden zijn, die het anderen moeilijker maken om vrij te zijn,” vult Evelyne aan.


Na het gesprek gingen de kinderen aan de slag met kunstenaars als Esohe Weyden, Adams Mensah en Luca Kortekaas die hen komen coachen bij schrijven, acteren voor camera en muziekproductie. Evelyne staat zelf ook als coach in het project voor dans en regie. Khalid El Hatri en Mohamed El Kasmi van Scum Studios komen de film inblikken met de kinderen. Daarnaast staan er nog vrijwilligers klaar om mee te animeren en te koken voor de deelnemers.

Het resultaat wordt een artistieke kortfilm die in avant-première gaat in Bar Oost op 29 juli tussen 20u en 22u. “Daar hoort ook een feest met eten en drinken voor de buurt, met ook een open stage. Iedereen van alle leeftijden mag hun talent komen delen in dans, woord en muziek. Het wordt een echt buurtfeest van jong talent,” besluit Evelyne

In augustus gaat de ClubMG over kattenkwaad door in Deurne-Noord. Daarvoor kan je je nog inschrijven via www.movingground.be.

Aftermovie ClubMG Terlo: Van kattenkwaad naar erger?       en terugblik  10 maand later


Reacties

Populaire posts